UE: Echipă specială de intervenție în cazul dezastrelor naturale

Dezastrele naturale ale ultimilor ani au determinat Comisia Europeană să propună crearea unei echipe speciale de intervenție la nivelul tuturor statelor membre Uniunii Europene, care să ofere sprijin atunci când este nevoie. Aceasta va fi denumită ”rescEU” și va conlucra cu autoritățile țărilor din Uniunea Europeană.

Jean-Claude Juncker, Preşedintele Comisiei Europene, intenționează să pună bazele unei colaborări la nivel european în ceea ce privește intervenția în caz de dezastru natural. Potrivit proiectului, echipa specială de intervenție va fi pregătită să intervină în situații de inundație, incendii forestiere, cutremure și epidemii. Echipa respectivă, care va purta numele ”rescEU” va avea, în dotarea sa, avioane de stins incendii, pompe speciale pentru apă, spitale mobile și echipe medicale de urgență.

Jean-Claude Juncker a menționat:

“Europa nu poate să stea deoparte când statele noastre membre suferă din cauza dezastrelor naturale şi au nevoie de ajutor. Nicio ţară în Europa nu este imună la astfel de incidente, care din păcare au devenit noua normalitate. Când loveşte un dezastru, vreau ca Uniunea Europeană să ofere mai mult decât condoleanţe. Europa este un continent al solidarităţii şi trebuie să fim mai bine pregătiţi decât înainte şi mai rapizi în a oferi ajutor”.

Propunerea Comisiei Europene vizează două direcții de acțiune, respectiv optimizarea răspunsului colectiv la nivel european și a capacității de pregătire pentru astfel de situații.

Redactor: Mihaela Țânțaru