UE cere sancționarea Ungariei

Aleșii europeni cer la Strasbourg, în sesiune plenară, sancționarea Ungariei pentru derapajele de la valorile europene. În acest caz se poate activa articolul 7 din Tratatul Uniunii, care prevede că se poate ajunge la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul European.

Încă o premieră la nivelul Uniunii Europene. În urma unui raport al Parlamentului European s-a cerut activarea articolului 7 la adresa Ungariei, după ce Comisia Europeană a declanșat o procedură similară împotriva Poloniei.

Principalele capete de acuzare la adresa guvernului de la Budapesta sunt nerespectarea libertății presei, suprimarea drepturilor societății civile, atacul asupra Universității Central Europene și politica dură anti-imigrație ilegală. Prezent în plenul de la Strasbourg, premierul ungar, Viktor Orban, a respins toate acuzațiile. Orban a fost acuzat că este conducătorul celui mai corupt guvern din UE și I s-a sugerat să facă apel la compromis, fiind invocate pericolele care pândesc proiectul european. Printre acestea au fost amintite și violențele de la București.

“Am avut demonstraţii de masă în această vară nu la Budapesta, ci la Bucureşti. La această violenţă stradală Preşedintele României a trebuit să intervină în aceste demonstraţii şi să le ceară profesioniştilor să fie puţin mai atenţi.” , a declarat Manfred Weber, Liderul popularilor europeni

Artizanul Brexit-ului, Nigel Farage, a invitat Ungaria să se alăture Marii Britanii în demersul de a părăsi Uniunea Europeană.

Multe voci din plenul Parlamentului European cer votul pentru activarea  articolului 7 la adresa Ungariei, pentru a evita răspândirea curentului antieuropean în UE. Votul va avea loc mâine și este nevoie de 376 de europarlamentari pentru ca propunerea să treacă. Deputații sunt de părere că recentele evoluții din Ungaria au dus la deteriorarea gravă a statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale, ceea ce reprezintă un test pentru abilitatea UE de a apăra valorile sale fundamentale. Ei subliniază nevoia unui proces de protejare a valorilor principale ale UE.

Redactor: Denisa Albu