UDTTMR îndeamnă la raţiune

UDTTMRÎn urma întrunirii Consiliului Reprezentanţilor Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani s-a discutat despre situaţia din Peninsula Crimeea, o zonă cu o importanţă aparte pentru istoria tătarilor.

În calitate de etnici tătari, stabiliţi de sute de ani în România, dar şi în calitatea noastră de cetăţeni europeni, ne manifestăm îngrijorarea faţă de conflictele izbucnite pe străzile din Simferopol şi în alte localităţi din Crimeea. Privind la situaţia de acolo, transmitem îndemnul nostru la calm, la linişte, la respectarea drepturilor omului şi în mod special la respectarea drepturilor fraţilor noştri tătari din Crimeea.

Se arată în comunicatul semnat de preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, în numele Camerei Reprezentanţilor. În acelaşi comunicat, se face apel la raţiune şi la învăţarea lecţiilor istoriei, astfel încât conflictul să nu excaladeze la dimensiuni ce pot pune în pericol securitatea regională şi chiar europeană.

Nu ne dorim ca Peninsula Crimeea să fie o a doua Transnistrie! Istoria ne-a pus pe noi, tătarii, în faţa unor situaţii dificile! Una dintre ele este cea prin care trec fraţii noştri tătari din Crimeea în prezent. Nu trebuie, însă, să ne lăsăm copleşiţi de istorie, trebuie să privim spre viitor, spre şansa pe care ne-o oferă prezentul prin prisma apartenenţei noastre la valorile europene!

În acest an, se împlinesc 70 de ani de la tragicele evenimente de la 18 mai 1944 care au marcat istoria tătarilor şi care au rămas în memoria colectivă drept „surghiunul tătarilor crimeeni”. La acea dată, dictatura stalinistă a deportat întreaga populaţie tătară din Crimeea în Siberia. În urma acestor acţiuni 47,8% din populaţie a pierit în primii trei ani. UDTTMR doreşte să participe, ca în fiecare an, la o comemorare paşnică a acelor evenimente, pentru a fi părtaşii unor ample acţiuni care să cinstească memoria celor care au pierit în urma evenimentelor de la 18 mai 1944. De asemenea, uniunea va organiza, în România, o amplă manifestare prin care va fi cinstită memoria eroilor.

Redactor: Paul Alexe