Tutunul, ucigașul invizibil

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, s-a aflat zilele acestea, într-o vizită oficială la București unde a avut o serie de întâlniri cu înalți reprezentanți ai statului român. El a participat și la un eveniment important desfășurat la Palatul Cotroceni la Forumul Global ”Drepturile Omului și o Lume fără tutun”. Obiectivul acestei acțiuni a fost de a oferi generațiilor prezente și viitoare oportunitatea de a face alegeri conștiente și informate în vederea menținerii propriei sănătăți și să evite factorii de risc precum fumatul.

În cadrul alocuțiunii sale, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară a prezentat o serie de propuneri menite să reducă consecințele dezastruoase ale fumatului asupra organismului uman și să ofere un mediu de trai fără expunerea la nocivitatea tutunului.

Profund îngrijorat de creșterea ratei de fumători în rândul tinerilor, Vytenis Andriukaitis a formulat necesitatea implementării unor programe prin care să li se explice acestora cât de dăunător este viciul consumului de tutun. Comisarul european a atras atenția și despre pericolul la care se expun consumatorii produselor pe bază de tutun încălzit.

Mesajul comisarului european adresat politicienilor din Uniunea Europeană este acela că decesele care au drept cauză fumatul pot fi prevenite. Consumul de tutun este cel mai important factor de risc evitabil și este denumit de specialişti „ucigaşul invizibil”. Acesta provoacă anual decesul a peste 1,5 milioane de persoane numai în Uniunea Europeană.

Redactor: Mihaela Țânțaru