Tutunul dăunează grav sănătății!

S-au făcut multe studii cu privire la efectele consumului de tutun asupra sănătății iar rezultatelele acestora au fost făcute publice de fiecare dată. În ciuda avertismentelor medicilor și a imaginilor șocante tipărite pe spatele pachetelor de țigări, oamenii continuă să consume tutun însă, și în cantități deloc de neglijat.

Organizația mondială a sănătății a estimat în 2002, că în țările în curs de dezvoltare, 26% din decesele bărbaților și 9% din decesele femeilor au la origine fumatul. În mod similar, în Statele Unite, Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor, descrie folosirea tutunului drept “cel mai important factor de risc, ce poate fi prevenit, asupra sănătății locuitorilor țărilor în curs de dezvoltare – o importantă sursă a morții premature de pe glob”.

Fumatul este așadar, una din cauzele majore de îmbolnăvire și mortalitate în întreaga lume. S-a estimat că fumătorii trăiesc cu 2,5 până la 10 ani mai puțin decât nefumătorii. Organizația Mondială a Sănătății a făcut o declarație publică în care afirmă că tutunul va ucide un miliard de oameni în acest secol.

Riscul cel mai important al consumului de tutun îl prezintă asupra sistemului cardiovascular, fumatul fiind unul dintre cei mai importanți factori de declanșare a infarctul miocardic. De asemenea poate declanșa boli ale sistemului respirator și cancer, în special cancer la plămâni sau cancer la laringe.

În prezent, dintre oamenii care au fumat la un moment dat orice formă de tutun, aproape unul din zece se va îmbolnăvi de cancer la plămâni. Unul din șase oameni care fumează tutun în mod curent, se va îmbolnăvi de cancer la plămâni.

Și dacă toate aceste statistici nu îi impresionează pe bărbați, cei mai înverșunați consumatori, poate că următoarea precizare îi va face totuși mai circumspecți: a fost demonstrat faptul că apariția impotenței este cu aproape 85 la sută mai mare la fumători decât la nefumători, fiind o cauză majoră pentru problemele cu erecția. Motivul impotenței: fumatul duce la îngustarea arterelor sanguine.

Redactor: Ramona Caba