Turiștii se bronzează printre gunoaiele ”uitate” în nisip

Situație fară precedent pe litoralul românesc. Porțiuni întregi de plaje sunt acoperite de gunoaie.  Mii de deșeuri au fost strânse deja de voluntari numai în ultimile trei luni iar sezonul estival este abia la început. Plaja din Navodari este de departe cea mai murdară. Însă Mamaia vine și ea din urmă.

Neintelegerile dintre Directia Apelor Romane si operatorii de plaje cu privire la administrarea portiunilor noi aparute dupa reabilitarea prin fonduri europene, i-au facut pe cei din urma sa bata in retragere. Pe portiuni intregi nu exista cosuri de gunoi iar turistii isi pun cearceafurile printre petu ri de plastic, doze si alte gunoaie. Pe cele opt sectoare de plaje monitorizate de catre voluntarii de la Mare Nostrum s-s-au strans nu mai putin de 9000 de de deseuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textil, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă sau cermica. Cel mai murdar sector de plajă a fost în Năvodari, cu aprooape 3000 de deseuri. Aici vedete au fost mucurile de tigara si plasticul.

Mai grav este insa faptul ca soarta sectorului din Navodari ar putea sa o aibă in scurt timp si alte sectoare de plaja din Mamaia. Dupa ce anul trecut Apele Romane au finalizat largirea plajelor prin fonduri europene s-a pus problema cine si cum va administrea noile portiuni de nisip aparute. Lucrurile au mers in virtutea inertiei iar autoritatile nu au sanctionat pe nimeni. Anul acesta lucrurile s-au schimbat iar in unele zone, sezlongurile au disparut. Numai ca odata cu ele si cosurile de gunoi, astfel ca turistii isi arunca acum resturile direct pe plaja.

Cat de curate vor fi plajelein acest sezon, ramane de vazut. Însă, când vom reuși să fim civilizați și să dăm dovadă de o bună educație? Această întrebare rămâne pe un tărâm nesigur…

Redactor: Daniel Albu