Turistii cuceriti de evenimentele nautice din Constanța

Zeci de mii de turisti au impanzit Constanta dornici sa puna piciorul pe una din corabiile acostate de doua zile in port. Farmecul navelor venite parca din istorie atrage pe toata lumea, de la mic la mare si vizitatorii stau cu orele pe cele zece veliere acostate la cheu, unul mai frumos ca celelalte.

Sunt lungi, inalte, suple si svelte : corabiile cu trei catarge si sute de marinari la bord au o aliura de poveste cand taie valurile si oricine le vede, se indragosteste imediat de mare si de calatorii. Nu e de mirare ca turistii care urca la bordul lor zabovesc zeci de minute admirand fieare obiect de pe punte, privind instalatiile de bord, minunându-se de uniforma marinarilor si facand fotografii.

Cand urci pe puntea unui velier cu trei catarge, senzatia e coplesitoare. Inaltimea pe catarge, la care urca marinarii ca sa manevreze panzele e uriasa : 50 de metri, sau un bloc cu 21 de etaje. De jos, de pe punte, lucrurile par acolo foarte mici, pentru ca sunt fixate foarte sus. Toti vizitatorii care pasesc pe nava recunosc ca fie si numai gandul de-a manevra un asemenea vas e terifiant.

Viata pe corabie in zilele noastre nu mai seamana cu ce era acum un secol sau doua. Conditiile din ziua de azi permit pina si fetelor sa navige pe un velier si sa se antreneze cot la cot cu baietii.

Toate corabiile din portul Constanta vor participa la concursul Regata Marilor Veliere din Marea Neagra. Pina duminica oricine poate vizita gratuit vapoarele , iar accesul in Port se face cu trenulete care pleaca din oras la fiecare 10 minute.

Redactor: Andreea Barbu