Trupele americane se retrag din baza militară de la Mihail Kogălniceanu (VIDEO)

Astăzi a fost ultimul antrenament înainte să se urce în avioanele care îi vor duce acasă sau în alte baze NATO din Europa. Împreună cu trupele de asalt ale infanteriei marine române, americanii au dat o ultimă reprezentație în fața înalților oficiali veniți să-i vadă cum se descurcă pe câmpul de luptă.

Ceremonia oficiala a fost precedata de o frantura din … “razboi”! Militarii romani si americani au simulat interventia impotriva unui commando terorist care a atacat un convoi militar a fortelor aliate.

Scenariul de lupta pe care s-au antrenat a luat in calcul salvarea unor responsabili guvernamentali atacati de catre fortele rebele cu intentia de a-i lua ostatici. Operatiunea de anihilare a teroristilor s-a desfasurat sub comanda Infanteriei Marine Americane.

Acest gen de antrenament a fost testat si practicat timp de sase luni la Mihail Kogalniceanu si in poligonul de la Babadag, de catre trupe americane de infanterie marina si mai multe contingente de militari romani, dar si alte tari din alte tari din Europa de Est. Prin rotatie, toata vara, soldatii au fost nevoiti sa colaboreze in rezolvarea diverselor scenarii de razboi.

Printre celebrii puscasi marini americani se afla si un roman get-beget. Adrian Pavel are 27 de ani, este plecat in Statele Unite de la varsta de 15 ani, iar anul trecut s-a casatorit cu o americanca. Este cetatean american, insa nu isi uita originile.

Exercitiul Black Sea Rotation Force 2012 a implicat militari americani, romani si din inca 18 tari din Europa de Est. Majoritatea antrenamentelor si exercitiilor s-au desfasurat in Romania, la bazele de la Kogalniceanu, Babadag, Campia Turzii, Iasi si Timisoara.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: Matei Ghioc