Triplă sărbătoare pentru România

Astăzi este triplă sărbătoare. Este ziua în care țara noastră și-a declarat independența, este celebrată și victoria împotriva fascismului, dar este și Ziua Europei. În fiecare an, pe 9 mai, europenii sărbătoresc această zi, considerată a fi un simbol al păcii și unității în diversitate a continentului european.

Acum 67 de ani, pe 9 mai 1950, Ministrul francez de afaceri Externe, Robert Schuman, rostea discursul său memorabil prin care propunea să creeze noi forme de cooperare politică și economică. Momentul a rămas cunoscut în istorie sub numele de „Declarația Schuman„, iar scopul primordial al acesteia era de evita experiențele traumatizante a celor 2 răzvboaie mondiale și de a elimina orice element care poate degenera un nou război. Astfel, cu acest prilej, în România sunt organizate o serie de evenimente dedicate acestei zile. Când vine vorba despre  cum văd oamenii viitorul Uniunii Europene precum și al României, părerile sunt împărțite.

Chiar dacă România nu se ridică încă la nivelul celorlalte țări din Europa, majoritatea oamenilor nu ar schimba plaiurile mioritice pentru nimic.

Și la Constanța se serbează Ziua Europei. Direcţia Generală a Vămilor a organizat „Ziua Europei în birourile vamale”, pentru a prezenta copiilor şi tinerilor o parte din mijloacele specifice muncii de vamă şi pentru a informa publicul interesat cu privire la cultura vamală şi de facilitare a comerţului. Inițiativa lui Rober Schuman, de a apropia statele europene și de a pune în comun resursele de care dispun, pare a fi considerată a fi piatra de temelie a ceea ce înseamnă astăzi, Uniunea Europeană. Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din 1985. România a devenit oficial stat membru al Uniunii Europene pe 1 ianuarie 2007.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea