Triplă însemnătate istorică

Proclamarea Independenţei României, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial pe teatrul european de război și Ziua Europei reprezintă însemnătatea istorică a zilei de 9 mai. La Constanța această zi a fost omagiată printr-un program special pregătit de profesori și elevi. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul pentru Tineret ” Jean Constantin “, la care au fost prezente și oficialități ale orașului și municipiului Constanța.

Ziua Independenţei proclamată în 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial 1945 și Ziua Europei – sunt motivele de sărbătoare pentru poporul român, în ziua de 9 mai.

Proclamarea independentei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani.

La cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei – act care a marcat sfârșitul celui de–al doilea război mondial pe teatrul european de război.

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială în octombrie 2008.

În Constanța ziua a fost marcată printr-un program special pregătit de profesori și elevi. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul pentru Tineret “Jean Constantin”, la care au fost prezente și oficialități ale orașului și municipiului Constanța.

Reporter: Sondra Sandu ; Imagine: Zarif Armanbet