Trimiși în judecată pentru fals, uz de fals și abuz în serviciu

Doi constănțeni au fost trimiși în judecată de DNA sub acuzația că s-au folosit de documente false în vederea obținerii unor fonduri europene, fapte comise în vara anului 2010. Împreună cu ei va fi judecat și un funcționar care i-a ajutat în comiterea infracțiunilor.

Procurorii DNA Constanța au trimis în instanță rechizitoriul întocmit pe numele afaceriștilor Stelian Maliu, Andra Marina Caraulani și Iuliana Soare, aceștia fiind acuzați că au prezentat cu rea credință documente false, inexacte sau incomplete, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată.  Potrivit materialului probator, Maliu Stelian a întocmit la Agenția de Plăți Dezvoltare Rurală și Pescuit – Oficiul Județean Tulcea proiectul „Instalarea tânărului fermier” folosind documente false, prin care se atesta în mod fals că este membru al unei Cooperative Agricole. Astfel, acesta a primit o sumă echivalentă a 25.000 de euro, reprezentând finanțare nerambursabilă din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Un an mai târziu, Andra Marina Caraulani a obținut, pin aceiași metodă, echivalentul a 40.000 de euro.  La comiterea infracțiunilor, cei doi afaceriști au fost ajutați Iuliana Soare  care, arogându-și calitatea de director executiv al Cooperativei și imitând semnătura adevăratului președinte,  a întocmit și eliberat două adeverințe, care atestau în mod fals calitatea de membri a celor doi.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal, iar procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ale celor doi afaceriști. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Tulcea cu cei 3 inculpați în stare de libertate.

Redactor: Daniel Albu