Tricolorul României, sărbătorit la malul mării

Drapelul României, tricolorul cu care ne identificăm și mândrim, a fost sărbătorit, astăzi, în toată țara. La Constanța, Ziua Drapelului a fost marcată de Forțele Navale Române, printr-un ceremonial militar și religios.

Ceremonii religioase, intonarea imnului național și defilarea militarilor constănțeni, asta au putut vedea cei care s-au aflat pe faleza din fața Comandamentului Flotei, cu ocazia zilei drapelului național.

Drapelul a fost binecuvântat de către un preot militar şi ridicat pe catarg în acordurile Imnului naţional al României.

Această zi  a stârnit amintiri, dar și sentimentul de patriotism al românilor.

Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca data de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul, roșu, galben și albastru, să reprezinte steagul național al tuturor românilor.

Cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea. Cifra trei este numărul perfect deoarece,  pe lângă țara noastră, există alte trei țări europene tradiționale cu steagul format din trei părți, așezate vertical, Franța, Italia și Belgia. Pentru a marca importanţa acestui simbol naţional, în 1998, a fost adoptată o lege prin care, în fiecare an, pe 26 iunie se sărbătoreşte Ziua Drapelului Naţional.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea