Tren de mare viteză între Cluj și Budapesta

În această săptămână, ministrul de externe român,Teodor Meleșcanu și omologul său ungur, Peter Szijjarto au căzut de acord în privința dezvoltării unei  linii de cale ferată de mare viteză între Cluj şi Budapesta.

România și Ungaria vor construi o cale ferată de mare viteză între Cluj și Budapesta. Această decizie a fost luată în urma discuțiilor care au avut loc în această săptămână, între Teodor Meleșcanu și ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto.

„Guvernul Ungariei a aprobat o finanţare în valoare de 3,3 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate al acestui proiect. Guvernul Ungariei nu are nicio obiecţie faţă de planul României de a extinde calea ferată de mare viteză până la Bucureşti”, a declarat Szijjarto.

În prezent, în România, viteza medie a trenurilor este de 45 de kilometri la oră.Căile ferate de mare viteză permit circulația cu peste 200 km/oră, având o infrastructură feroviară pe care transportul este operat semnificativ mai rapid decât pe infrastructura convențională.

Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, s-a aflat luni în România, având întrevederi cu omologul său român, Teodor Meleșcanu, cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar și cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Redactor: Isabela Boantă