Trei săptămâni până la deschiderea școlilor

În mai puțin de o lună școlile ar trebui să-și redeschidă porțile pentru elevi, însă începerea anului școlar stă sub semnul întrebării, în întreaga țară. Nici la Constanța situația nu diferă.

Și aici problemele par să se țină lanț. Întrebat despre cum vede redeschiderea școlilor și ce părere are despre starea actuală a unităților de învățământ, primarul orașului, Decebal Făgădău a criticat aspru actualul Guvern, atribuindu-i întreaga vină pentru haosul creat.

Totodată, acesta a cerut demisia unor directori de unități de învățământ.

Trebuie menționat și faptul că, Guvernul a decis alocarea a 175 de milioane de euro pentru decontări necesare învăţământului online şi materialelor de protecţie.

“Am alocat în total 175 de milioane de euro. Decontăm autorităţilor locale şi şcolilor pentru achiziţiile care sunt făcute pe tablete, pe laptopuri, pe camere web, table inteligente, pentru achiziţionarea materialelor de protecţie sanitară – decontăm pentru autorităţile locale dintr-o alocare de 175 de milioane de euro. Eu consider că e important un pic să descentralizăm, pentru că achiziţiile la nivel centralizat sunt contestate şi atunci când sunt contestate termenii procedurali sunt foarte lungi şi ne duc în întârziere”, a declarat Ludovic Orban, premierul României.

Reamintim că, elevii vor intra în școală pe 14 septembrie doar dacă părinții lor semnează o declarație pe propria răspundere, altfel nu sunt primiți la ore, prevede ghidul cu normele sanitare publicat de Ministerul Sănătății. Potrivit declarației, părinții trebuie să își asume că cei mici nu au simptome și nu au intrat în contact cu persoane bolnave. Mai mult, aceștia sunt avertizați că se supun sancțiunilor din Codul Penal cu privire la falsul în declarații.

Redactor: Oana Jărloianu