Traseiștii politici vor fi sancționați cu pierderea mandatului de parlamentar

amendamente constitutieParlamentarii care au obținut mandatul în timp ce reprezentau un partid politic și ulterior doresc să adere la altă formațiune politică, își vor pierde funcția. Asta au hotărât membrii comisiei de revizuire a Constituției, pentru a stopa fenomenul traseismului politic.

Un alt subiect pe agenda comisiei a fost și statutul directorului SIE, care până acum era numit în funcție direct de CSAT. De acum înainte, parlamentarii vor fi cei care vor decide cine va ocupa scaunul de la SIE, printr-o procedură similară cu cea a numirii şefului SRI.

Un alt amendament adoptat de comisia de revizuire se referă la dreptul minorităților naționale de a înființa organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor.

Parlamentarii au fost de acord, cu 18 voturi “pentru” şi două “împotrivă”, ca “Minorităţile naţionale să îşi poată folosi în mod liber, în spaţiu public şi privat propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică şi religioasă”.

Dezbaterile comisiei de revizuire a Constituţiei vor fi reluate luni pentru a discuta pe teme legate de Justiție.

Redactor: Raluca Damian