Transportul de marfă, încotro?

Specialişti în domeniul transporturilor au luat în discuţie la Constanţa oportunităţi pentru transportul feroviar de marfă, într-o nouă ediţie din seria Conferinţelor Clubului Feroviar. Analizele efectuate în domeniu arată că transportul de marfă va fi eficientizat în viitorul apropiat prin atragerea fluxurilor de mărfuri dinspre sectorul rutier spre sectoarele feroviar şi naval.

Statisticile indică o revenire a transportului feroviar de mărfuri dupa criza care l-a afectat puternic în 2009. Reconstrucția coridorului de transport care unește Portul și Bucureștiul cu Europa Centrală și Occidentală readuce Constanța pe piața globală a transporturilor, ca soluție alternativă și complementară pentru marile porturi de la Atlantic și Marea Nordului: Rotterdam, Anvers şi Hamburg.

Competiția în domeniul transportului feroviar de mărfuri s-a intensificat în 2013, o dată cu intrarea unor noi operatori privaţi pe piaţa naţională. Iar în centrul atenţiei se află acum vânzarea CFR Marfă, companie care a anunțat recent o creştere atât a volumului de marfă transportat, cât şi a parcursului mărfurilor.

Reporter: Cosmin Bele ; Imagine: Alex Brinzaru