Tragedie aviatică în Canada

Un avion al formației de acrobație Snowbirds aparţinând Forţelor Aeriene Regale Canadiene s-a prăbuşit duminică în provincia British Columbia.

Accidentul aviatic s-a soldat cu decesul unei membru al echipajului, ofițerul de presă al formației, căpitanul Jennifer Casey. Tragedia s-a petrecut în cursul unei operaţiuni menite să refacă moralul canadienilor în timpul pandemiei cu noul coronavirus.

”Cu inima grea, anunţăm că un membru al echipei Snowbirds a FC (Forţele Canadiene) a murit şi altul a fost rănit.”, a anunţat patrula canadiană ”Snowbirds”.

Pilotul, căpitanul Richard MacDougall, a  scăpat cu viață reușind să se catapulteze în ultimul moment, înainte de prăbuşire. Acesta a fost recuperat rapid și transportat la spital. El a suferit fracturi grave, dar viaţa sa este acum în afara oricărui pericol.

Avionul s-a prăbuşit la puţin timp după decolarea de pe Aeroportul din Kamloops, de unde a plecat împreună cu o altă aeronavă. Din imaginile surprinse la fața locului se observă cum două aparate al Snowbirds decolează în formație, însă după numai câteva secunde unul se desprinde și încearcă să câștige înălțime.

La prima vedere, pare că încearcă revenirea pe pista de pe care tocmai decolase. Înalțimea nu a fost însă suficientă pentru manevră, astfel că este inițiată catapultarea. Dată fiind poziția avionului, cele două scaune sunt proiectate spre sol, acesta fiind probabil și motivul decesului. Aeronava s-a prăbuşit într-o zonă rezidențială. La fața locului  se pot vedea resturile aparatului în flăcări în apropierea unei casei, care a luat şi ea foc parţial. Din fericire, nu au fost raportate victime la sol.

Cele două avioane erau programate să survoleze duminică provincia Columbia Britanică în cadrul unui turneu intitulat “Operaţiunea Inspiraţie”, lansat la începutul lunii mai, un tribut adus eforturilor canadienilor care se confruntă cu pandemia COVID-19. Patrula formată din nouă avioane şi-a propus să survoleze la altitudine joasă, lăsând în zbor dâre de fum alb, în principalele oraşe din Canada.

Redactor: Mihaela Țânțaru