Traficul din Bucuresti monitorizat de Google Maps

Una din funcţiile interesante ale Google Maps, monitorizarea traficului, este acum disponibilă oficial şi pentru ţara noastră. Pe arterele principale ale Capitalei au apărut acum linii care ne indică dacă traficul este aglomerat sau se circulă lejer. Ele sunt vizibile dacă activaţi layer-ul Trafic. Dacă aveţi un telefon mobil ce rulează sistemul de operare Android, puteţi vedea aceste informaţii şi în aplicaţia Google Maps.

Pentru un şofer care se confruntă zilnic cu străzile aglomerate din Bucureşti, acestă monitorizare a traficului poate fi utilă. Ea ar trebui să fie în timp real, însă lucrurile nu stau chiar aşa de bine.

In cazul în care vă întrebaţi cum ştie Google cât de aglomerat este traficul, răspunsul este mai simplu decât credeţi. Nu, spaţiul aerian al ţării nu este survolat frecvent de avioane de spionaj, iar sateliţii lansaţi în acest scop nu se uită la traficul din Bucureşti. Datele compilate de Google vin de la utilizatorii de smartphone-uri. Cei care folosesc aplicaţia Google Navigation sau Google Maps pentru a se orienta în trafic transmit informaţii anonime către serverele Google.

Nu trebuie să vă speriaţi că sunteţi urmăriţi sau monitorizaţi. Aceste informaţii sunt trimise anonim, cu acordul dumneavoastră, atunci când porniţi sau instalaţi respectivele aplicaţii. Mai mult, cei care doresc ca străzile pe care le parcurg zilnic să primească acele date de monitorizare a traficului sunt sfătuiţi să folosească aplicaţiile de mai sus şi să-i încurajeze şi pe alţii să le folosească. Precizia serviciului este îmbunătăţită cu cât sunt mai multe informaţii primite de Google.