Tradiții și superstiții de Bobotează

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători creștine. 6 ianuarie este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul și reprezintă momentul naşterii spirituale a Mântuitorului. În continuare, aflați care sunt tradițiile și superstițiile legate de această sărbătoare.

Boboteaza reprezintă momentul naşterii spirituale a Mântuitorului. 6 ianuarie este ziua în care Iisus Hristos a fost botezat de către Ioan Botezătorul, în râul Iordan. În ziua imediat următoare, de Sfântul Ion, se încheie oficial perioada sărbătorilor de iarnă.

Boboteaza este o sărbătoare dedicată purificării apelor de forțele răului. Sfințirea apelor este oficiată de preot, în timpul slujbei de Iordan, iar locul poate fi ales în curtea Bisericii, în apropierea unei ape sau într-un spațiu întins unde să fie, cel puțin, o fântână.  Oamenii trebuie să înmoaie busuioc în agheasmă și să stropească curtea, casa, animalele și grădina, pentru a le feri de rele.

Agheasma Mare se recomandă a fi băută dimineața, pe stomacul gol, în perioada de post de peste an sau atunci când există pericol de boală și neapărat timp de 8 zile după botezul Domnului.

Între anul nou și Bobotează, preoții sfințesc casele oamenilor. Se spune că preotul trebuie așteptat cu casa curată și ușa deschisă.

De asemenea, se spune că domnișoarele își pot afla ursitul în această zi.Tinerele trebuie să  îşi lege pe inelar un fir roşu de mătase şi să pună sub pernă o rămurică de busuioc. Tradiția mai spune că fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează, pot fi sigure că se vor mărita în acel an.

În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite şi nu se dă nimic cu împrumut. Se crede că pentru a avea noroc și prosperitate în noul an,  în această zi este bine să se mănânce piftie și grâu fiert și să se bea vin roșu.

Redactor: Isabela Boantă