Tradiții și obiceiuri în ultima zi dinaintea Postului Crăciunului

In mod gresit, cuvântul sec, din expresia „lăsatul secului”, este înțeles de majoritatea ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. În realitate însă, accentul nu trebuie să cadă pe mâncare, pentru că secul pe care îl lasă postul ortodox este renuntarea la mondenitate, modă, obiceiuri lumești. Astazi, toti crestinii ortodoxi, de „lasata secului”, petrec alaturi de familie.

Pe 15 noiembrie, pentru ortodocși, începe Postul Crăciunului. Ziua de dinanintea începerii postului este cunoscută ca Lăsata Secului. Cu această ocazie se organizează o masă sărbătorească, la care iau parte  rudele apropiate și prietenii. Masa se poziționează la răsărit, lângă icoană, iar pe faţa de masă, musai albă, vor fi aşezate pâinea şi sarea.

Gospodinele pregătesc, în această zi, plăcinte cu brânză și friptură. Superstiţiile spun că dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă, iar dacă pieptul este slab, se prevesteşte o iarnă blândă şi o vară rodnică.

Se consideră, totodată, că nu este bine să arunci resturile de la masa de Lasata Secului decât spre Răsărit, altfel păsările vor ciuguli toată recolta de boabe. Pentru a nu suferi pagube, gospodinele trebuie să aşeze oalele cu gura-n jos. Tot acum, se oficiază și ultimele nunţi, până la sărbătorile de iarnă.

Această sărbătoare, căreia i se mai spune și Lăsatul Lumii, este, mai întai de toate, un îndemn la reculegere, la reînnoirea vieții prin lăsarea păcatelor si a preocupărilor deșarte prin intoarcerea spre Dumnezeu.

Redactor: Sondra Sandu