Tradiții și obiceiuri de Bobotează

Serbată de ortodocşi în ziua de 6 ianuarie Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi are, pe lângă înţelesurile creştine momentul naşterii spirituale a Mântuitorului. În ziua de Bobotează nu se spală haine, nu se dă nimic cu împrumut şi sunt interzise certurile în casă.

Cunoscută şi sub denumirile “Arătarea Domnului”, “Iordanul” sau “Botezul Domnului”, Boboteaza se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 6 ianuarie şi marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate naşterii lui Iisus Hristos. Fiindcă este o sărbătoare extrem de importantă, tradiţia spune că trebuie să se respecte cu sfinţenie obiceiurile străvechi pentru a avea un an reuşit din toate punctele de vedere.

Se spune că Iisus nu a fost botezat pentru iertarea păcatelor lui, fiindcă El era fără de păcat, ci pentru sfinţirea creaţiei.

Totodată există o serie de tradiții și superstiții legate de această sărbătoare. Preotul sfinţeşte apa unui râu, aruncând în ea o cruce, care trebuie adusă înapoi. Bărbatul care reuşeşte să scoată crucea din apă va avea noroc tot anul. Există şi credinţa că în noaptea de Bobotează fetele îşi pot vedea ursitul. Se spune că dacă îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi îşi pun sub pernă o crenguţă de busuioc, îşi vor visa alesul.Se mai spune că fetele care alunecă pe gheaţă şi cad în această zi se vor mărita sigur până la sfârşitul anului. Se pare că este valabil şi pentru băieţi.În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut.

Reporter: Camer Niță ; Imagine: Narcis Verdeș