Tradiții și obiceiuri ale începutului de primăvară

Pe 9 martie Biserica Ortodoxă celebrează cei 40 de Mucenici, iar de sărbătoarea autohtonă sunt legate o serie de tradiții dar și de superstiții. În plus, pe teritoriul Dobrogei, preparatul realizat cu ocazia acestei sărbători arată altfel decât în celelate zone ale țării.Mai multe însă, aflăm din materialul următor.

Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici este marcată în diferite moduri pe teritoriul țării noastre. Fiecare zonă are tradițiile sale, iar preparatele tradiționale intitulate simbolic „ mucenici” arată și ei diferit, în funcție de spațiul cultural de unde provin gospodinele care îi prepară. Dacă în Moldova mucenicii sunt colaci din aluat de cozonac, băgați la cuptor cu nucă și miere, în Dobrogea mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. Indiferent de zona de proveniență însă, preparatele își păstrează forma de om, opturi, melc, spirală sau albină.

Se spune în tradiția populară că ziua de 9 martie încheie ciclul babelor de iarnă, capricioase și cu vreme schimbătoare și anunță, totodată, venirea primăverii și a zilelor moșilor, zile calde, cu soare. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc. În ziua Mucenicilor, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși. În plus, pentru gospodari, pe lângă gătit, ziua este plină cu ritualuri de curățenie. Se face curățenie mare în gospodării, se ard gunoaiele strânse numai cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară. În mediul rural, sărbătoarea este consacrată agricultorilor,  iar în această zi se scot plugurile pe câmp, ceea ce semnifică deschiderea ciclului sărbătorilor de primăvară şi totodată a muncilor câmpului specifice noului anotimp. Se spune că tot ce e semănat în această zi o să rodească de 40 de ori mai mult, iar cine nu respectă sărbătoarea va suferi 40 de zile. Nu în ultimul rând, așa cum va fi vremea de 9 martie, Așa va fi și cea de Paște. Astfel, dacă plouă în această zi, va ploua şi de Paşte; dacă tună, vara va fi prielnică tuturor culturilor; iar dacă îngheaţă în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă.

Redactor: Andreea Barbu