Toți operatorii de taxi trebuie să asigure cel puțin o mașină pentru persoanele cu handicap

Potrivit unei legi din 2006 , toți operatorii de taxi trebuie să asigure cel puțin o mașină dotată pentru persoanele care se deplasează în scaune rulante. Dacă legea ar fi respectată, în Constanța ar trebuie să existe peste o mie astfel de  autoturisme, dat fiind numărul de persoane fizice şi juridice care prestează servicii de taximetrie. Această reglementare a fost sursă de afacere pentru trei șoferi din Constanța care și-au dotat mașinile cu echipament specializat. Ulterior, cei trei conducători auto au impus tuturor operatorilor de taxi din municipiu un contract prin care să le plătească anual câte 150 de lei, indiferent dacă transportă persoane cu scaune rulante sau nu.

În numai câteva luni de zile, cei trei posesori de autoturisme modificate și-au scos banii pe investiție, adică aproximativ 15000 de euro, iar acum sunt dispuși să încheie colaborări cu titlu gratuit.

Cu toate acestea, cei trei solicită să dețină primul loc în parcări.

Operatorii de taxiuri doresc să schimbe legea astfel încât fiecare dispecer să aibă în dotare o astfel de mașină.

La nivelul județului Constanța sunt înregistrate peste 2000 de persoane care suferă de dizabilitați locomotorii.

Dacă legea s-ar schimba în sensul în care fiecare dispecerat să aibă o mașină dotată pentru persoane cu dizabilități, în municipiul Constanța ar trebui să existe 7 astfel de autoturisme.

Reporter: Paula Arhip ; Imagine: Adrian Corchie