Tornadă de foc în Canada

Imagini video cu o tornadă de foc au fost surprinse de pompierii canadieni. Scena apocaliptică, desprinsă, parcă, din filmele hollywoodiene, a devenit virală pe rețelele de socializare.

Filmul care înfățișează teribilul fenomen a fost postat pe Instagram de către echipa de pompieri aflată la fața locului. Aceștia luptau împotriva incendiului izbucnit în provincia British Columbia, în apropiere de Vanderhoof. Tornada de foc a luat prin surprindere pompierii care luptau cu flăcările și s-a ridicat la peste 60 de metri înălțime.

”O tornadă de foc ne-a distrus linia de apărare. Tornada a proiectat flăcări asupra noastră timp de 45 de minute şi ne-a aspirat furtunul la peste 30 de metri în aer, înainte de a fi mistuit. Nu am mai văzut niciodată ceva asemănător.”, povestește unul din pompieri.”, a declarat Mary Schidlowsky – pompier

Vântul și căldura dogoritoare generează apariția tornadelor de foc. Coloanele se deplasează rapid și atrag în vârtejul lor scântei și deșeuri. Aceste fenomene rare ajung să aibă temperaturi de până la 1.100 de grade Celsius și, deși durează doar câteva secunde, lasă în urma lor un dezastru imens.

Pentru al doilea an consecutiv, o suprafață record de 13.000 de kilometri pătrați de pădure din British Columbia a fost devastată de flăcări. Peste 2.000 de incendii s-au înregistrat în această vară.

Redactor: Mihaela Țânțaru