Tone de pește, oprite de la comercializare

Peste 22 de tone de pește și produse din pește au fost retrase de la comercializare de către comisarii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Măsura a fost dispusă în urma unei acțiuni demarate de CJPC Constanța cu sprijinul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea București – Ilfov. Activitatea de control s-a finalizat cu sancționarea unor lanțuri mari de magazine prezente în mai multe localități de pe raza județului Constanța și a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 20 de tone de pește și produse din pește cu o valoare de 643.186 lei. Operatorii economici prinși pe picior greșit de comisarii de la Protecția Consumatorilor sunt Auchan Romania, Fisher Group, Telecamir.com, Miricos SRL, Selgros Cash&Carry, Metro Cash&Carry, Carrefour, Kaufland Romania.

”Pe trasabilitate au fost demarate controale în regiunea București Ilfov unde au fost aplicate 41 sancțiuni contravenționale în valoare de 460.000 lei și 5 avertismente. S-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a cantității de 22.733 kg pește și produse din pește, în valoare totală de 707.156 lei și oprirea temporară de la comercializare a cantității de 4410,5 kg de pește și produse din pește, în valoare de 129.706 lei.”,  a transmis Autoritătea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Printre abaterile constatate se află comercializarea de peşte şi produse din peşte congelate cu gheaţă suplimentară în ambalaj, cu aspect de bloc compact, acumulare cantitativă de gheaţă şi arsuri de congelare, în ambalaje depreciate, comercializarea de peşte şi produse de peşte care prezentau decolorări, miros specific, suprafaţă acoperită cu mucus şi modificări organoleptice, cu data durabilităţii minimale depăşită, depozitarea fără a se respecta condiţiile de temperatură menţionate pe eticheta produsului şi/sau fără existenţa stratului de fulgi de gheaţă protector.

“Cel mai important aspect este faptul că în urma acestei acţiuni de control a fost abrogat Ordinul nr. 100/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte condiţiile suplimentare privind controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit, crustaceelor, moluştelor, gasteropodelor şi batracienilor, destinate comercializării directe către consumatorul final sau procesării în alimente pentru consum uman care stabilea că pentru peştele provenind din România timpul scurs din momentul pescuitului şi până la comercializarea efectivă va fi de maximum 48 de ore (în sezonul răcoros și se poate prelungi la 72 de ore), în timp ce pentru peştele provenind din spaţiul intracomunitar este de până la 21 de zile. Peştele este unul din alimentele esenţiale, susceptibil de alterare rapidă, motiv pentru care condiţiile de depozitare şi comercializare trebuie respectate cu stricteţe, altfel comercianţii pot risca să pună sănătatea sau chiar viaţa consumatorilor în pericol.”, a declarat Horia-Miron Constantinescu, preşedintele ANPC.

În urma acțiunii de control demarate, s-a mai constatat lipsa informaţiilor privind modul de capturare şi denumirea ştiinţifică a produselor comercializate, a celor referitoare la faptul că peştele şi produsele din peşte fac parte din categoria alimentelor alergene, dar şi indicarea necorespunzătoare a preţurilor.

Redactor: Mihaela Țânțaru