Toate forțele de ordine, în alertă

Scenariu de război. Peste 7.000 de persoane vor participa, în zilele de 17 și 18 septembrie, la cel mai amplu exercițiu militar din ultimii ani. Forțele de luptă vor folosi tehnicile din dotare, exercițiul desfășurându-se atât în portul Constanța, cât și în teatrele de operațiuni de la Tulcea, Călărași, Arad, Brăila, Brașov și Galați.

Peste 7.000 de persoane cu aproape 800 de mijloace tehnice vor participa la exerciţiul inter-instituţional, de nivel strategic, HISTRIA 15, care se va desfăşura pe teritoriul naţional. Premergător începerii exerciţiului, militarii şi tehnica se vor deplasa în cele nouă poligoane şi raioane, unde se vor desfăşura activităţi practice, specifice.

Este pentru prima dată după 1990, când, atât la nivel strategic, dar şi la cel operativ şi tactic, în procesul de planificare, conducere şi execuţie, sunt persoane din cele 12 ministere şi servicii care formează Sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, printre care SRI, SIE, MAI și SPP.

Conform scenariului, România va răspunde gradual riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii şi integrităţii teritoriale. Măsurile de răspuns la criză şi apărarea naţională se vor adopta în condiţiile implicării NATO şi UE. Acest exercițiu este unul dintre cele mai mari ale NATO din ultimii ani.

Redactor: Andreea Iliescu