Toamna îi face loc iernii

Agenția Națională de Meteorologie a emis un avertisment de cod galben şi de cod portocaliu de ploi, ninsori şi vânt. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a mobilizat peste 3.500 de pompieri, pregătiţi să intervină dacă apar probleme din cauza vremii.

În contextul emiterii de către Administraţia Naţională de Meteorologie a avertizărilor de cod galben şi cod portocaliu, care prognozează ploi abundente, intensificări ale vântului şi ninsori în mai multe zone din ţară, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea optimă a eventualelor situaţii de urgenţă.

”Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns, s-au dispus măsuri de activare a grupelor operative în cele 7 judeţe aflate sub incidenţa Codului Portocaliu ( ISU Argeş, ISU Braşov, ISU Buzău, ISU Covasna, ISU Dâmboviţa, ISU Prahova şi ISU Vrancea) şi asigurarea rezervei de personal care să completeze, la nevoie, echipajele de intervenţie. Totodată, în judeţele unde, din experienţa anilor trecuţi, există posibilitatea producerii inundaţiilor sau a fenomenului de zăpor, echipaje ISU monitorizează cursurile de apă pentru identificarea şi eliminarea potenţialelor stări de pericol pentru comunităţi”, a transmis, astăzi, IGSU.

Cea mai vizată de ploi, este capitala unde,începând de astăzi, 27 noiembrie, şi până în după-amiaza zilei de marţi, 28 noiembrie, va ploua continuu şi se vor cumula cantităţi de apă în jur de 30 – 35 l/mp. Intensitatea precipitațiilor  va fi mai mare în seara zilei de luni, în cursul nopţii de luni spre marţi şi în dimineaţa zilei de marţi, când şi vântul va avea unele intensificări, cu viteze la rafală ce vor atinge temporar 45 – 55 km/h”, se precizează în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

De altfel, ANM a emis o informare meteo de ploi însemnate cantitativ şi ninsori abundente, valabilă în cea mai mare parte a ţării, până luni după-amiaza, dar şi o avertizare Cod portocaliu de ninsori şi vânt puternic pentru zona de munte a judeţelor Braşov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa.

De asemenea, de luni după-amiaza şi până marţi seara vor intra în vigoare două avertizări Cod galben de ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabile în Muntenia, estul Olteniei şi sudul Moldovei, dar şi ninsori şi vânt puternic în Carpaţii Meridionali şi Orientali, sudul şi estul Transilvaniei şi vestul Moldovei, valabile în 24 de judeţe.

În dimineaţa zilei de marţi, precipitaţii mixte se vor semnala local în Oltenia şi pe arii restrânse în Muntenia.

Conform ANM, de luni, ora 16:00 şi până marţi, ora 18:00, va fi Cod galben de ninsori însemnate cantitativ, cu depuneri de de zăpadă, intensificări ale vântului la munte, în Carpaţii Meridionali şi Orientali, sudul şi estul Transilvaniei şi vestul Moldovei.

Judeţele afectate total sau parţial de avertizările Cod galben de vremea rea sunt: Ilfov, Olt, Teleorman,Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Harghita, Alba, Bacău, Mureş, Neamţ, Suceava şi Bistriţa-Năsăud.

De asemenea, începând de luni, ora 20:00 şi până marţi, ora 16:00, va intra in vigoare o avertizare Cod portocaliu de ninsori abundente şi intensificări ale vântului în zonele de munte ale judeţelor Braşov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa şi Argeş.

 Pentru Dobrogea, vremea se păstrează închisă și cu temperaturi scăzute și după mijlocul săptămânii. Situația se va îndrepta din punct de vedere al precipitațiilor, dar, ca temperaturi, nu vor fi variații extraordinare.

Precipitațiile, anunță ANM, vor lipsi doar vreo două zile pentru că de 1 decembrie, acestea vor reveni sub toate formele.

Redactor: Sondra Sandu