În toamna anului viitor Constanța ar putea avea autobuze noi

În toamna anului viitor Constanța ar putea avea autobuze noi pentru transportul în comun, iar maxi taxiurile ar putea dispărea din oraș. Primăria vrea sa împrumute aproximativ 100 de milioane de lei pentru achiziționarea de autobuze moderne.

Discuțiile cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare au început încă din luna august pentru un împrumut de 100 de milioane de lei. Banii ar urma să fie folosiți la cumpărarea de autobuze noi pentru Regia Autonomă de Transport în Comun din Constanța. În urma consultărilor cu specialiștii s-a ajuns la concluzia că este mai bine ca flota de autobuze să fie formată dintr-un singur tip de mașini.

În același timp, se ia în calcul și dispațilia Regiei Autonome, iar transportul public să fie administrat de o nouă societate.

Prețul pentru un autobuz pleacă de la 180.000 de euro și poate ajunge până la 283.000 euro. În expunerea de motive, primarul orașului Constanța, a explicat faptul ă noile autobuze vor fi dotate cu motor EURO6, iar multe dintre cele 184 de autobuze care sunt acum în flota RATC sunt mai vechi de 15 ani. Dobânda pe care municipalitatea ar urma să o plătească pentru împrumut este de 1,3%.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea