Theresa…May I !?

Parlamentul britanic își impune voința în fața șefei Executivului de la Londra. După covârșitorul vot de blam dat în Camera Comunelor, premierul Theresa May încearcă o reconciliere a opiniilor în privința Brexit-ului. Ea a promis luni deputaților britanici că va da dovadă de o flexibilitate sporită în rezolvarea divergențelor legate de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europenă.

Premierul britanic Theresa May a prezentat luni în Parlamentul de la Londra ”Planul B” privind Brexit-ul, după ce deputații i-au respins săptămâna trecută acordul agreat cu Bruxelles-ul. Alternativa propusă de șefa Executivului britanic exclude posibilitatea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord.

”O ieşire din Uniunea Europeană fără acord poate fi exclusă fie prin revocarea articolului 50, ceea ce răstoarnă rezultatul referendumului din 2016, iar guvernul nu va face acest lucru, fie prin încheierea unui acord, şi este ceea ce vom încerca să obţinem.”, a menționat Theresa May.

În declarația din Camera Comunelor, prim-ministrul britanic și-a exprimat intenția de a depăși impasul din dosarul Brexit-ului printr-un demers menit să ducă la obținerea unor concesii din partea Bruxelles-ului în ceea ce privește clauza ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeză. Neînțelegerile legate de această prevedere au constituit motivul principal pentru care deputații britanici, susținători ai ieșirii din Uniunea Europeană, au respins acordul. Clauza ”backstop” sau plasa de siguranță prevede că Marea Britanie va rămâne în uniunea vamală și în piața unică europeană până când Londra și Bruxelles-ul vor găsi o formulă mai agreabilă pentru remedierea problemei acestei frontiere, indiferent de perioada de timp necesară.

Prin respingerea acordului, Guvernul May a înțeles să schimbe abordarea în soluționarea dificultăților apărute în procesul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Din acest motiv, șefa Executivului a promis deputaților britanici că va permite o implicare sporită a acestora în definitivarea dosarului Brexit-ului și o abordare mai flexibilă din partea  cabinetului de premier în încercarea de a revizui clauza ”backstop”. Membrii Legislativului de la Londra vor putea propune modificări la acordul avansat de Theresa May. Toate amendamentele vor fi supuse votului în data de 29 ianuarie.

Redactor: Mihaela Țânțaru