Testări HIV și hepatită, gratuite la mall

Din păcate, atunci când vine vorba de numărul cazurilor bolnavilor de hepatită, țara noastră se află pe primele locuri, în Europa. Specialiștii ne îndeamnă să ne facem timp pentru a ne face investigații. În acest sens, o fundație din orașul Constanța a găsit o metodă inedită pentru a atrage cît mai mulți constănțeni care să vină se testeze gratuit.

Cifrele nu sunt îmbucurătoare atunci când vorbim de numărul bolnavilor de hepatită. Numai în decursul anului trecut au fost înregistrate peste 700 de mii de cazuri de infecții cu virusul hepatic C. Din păcate aceasta este doar cifra oficială, numărul real fiind mult mai mare, spun specialiștii. Cele mai multe cazuri au primit un diagnostic tîrziu. Așa că o fundație din Constanța s-a gîndit la o metodă inedită oentru a-i determina pe constănțenii de toate vîrstele să se supună investigației medicale.

Laboratul mobil unde se realizează, gratuit, testări pentru hepatitele B și C, dar și pentru virusul HIV a fost amenajat chiar în incinta unui centru comercial, loc frecventat, zilnic, de sute de persoane.

Mulți dintre cei care au ales să facă testul spun că își fac în mod periodic analize, însă nu și pentru hepatită. Iar cei care se aflau pur și simplu la cumpărături au profitat de această ocazie și au așteptat să își facă testarea.

Medicii spun că virusul hepatitei C s-a extins în special din cauza drogurilor injectabile, a tatuajelor, a piercingurilor și a relațiilor intime neprotejate. Boala se transmite însă la fel de ușor prin transfuzii de sange și instrumente medicale nesterilizate corespunzător.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea