Terapie antidrog, cu animale

O terapie mai putin cunoscuta si practicata in tara noastra ar putea sa ii scape pe tineri de dependenta de droguri. Terapia ocupationala cu delfini si animale este o initiativa  demarata de Agentia Nationala Antidrog iar proiectul pilot a inceput deja la Constanta. Zece tineri adolescenti, dependenti pana nu demult de droguri sau substante etnobotonice vor îngriji delfinii şi animalele din micro-rezervaţia complexului muzeal de stiinte ale naturii.

In ultimii ani consumul de substante etnobotanice s-a transformat intr-un fenomen imposibil de stopat de catre autoritati. Sute de tineri au cazut in plasa asa zisilor vanzatori de vise, iar ceea ce la inceput a fost doar o gluma, o simpla curiozitate, s-a transformat mai apoi in dependenta. Aceasta tanara (cea bruneta), careia o sa ii spunem Carmen pentru a o proteja, nu are inca varsta majoratului. A experimentat insa, deja, substantele etnobotanice iar acum incearca sa scape de acesta dependenta.

Si Maria a nimerit intr-un anturaj nu tocmai potrivit unei adolescente. A incercat o data si inca odata pana cand nu s-a mai putut opri. Acum insa vrea altceva de la viata.

Sunt sute astfel de tineri care nu reusesc insa sa se opreasca. Familiile au preferat sa-i paraseasca si nimeni nu le-a dat o mana de ajutor. La Constanta insa, Agentia Nationala Antidrog a demarat un proiect pilot, o terapie ocupationala ca suport in procesul de recuperare al acestor tineri.

„Animalele, călăuze pe drumul vindecării” – este un proiect care se deruleaza in parteneriat cu  Delfinariul Constanţa şi Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. Aici cei 10 tineri vor ingriji delfinii si animalele aflate în micro-rezervaţie, sub îndrumarea unui angajat al complexului, şi însoţiţi de un psiholog.

Durata proiectului este de un an de zile si urmareste  ca la final tinerii sa fie mult mai responsabili in luarea propriilor decizii si sa aleaga un stil de viata mult mai sanatos.

Redactor: Daniel Albu