Tensiuni pe tema coplății

Coplata urmează să se aplice abia după ce condițiile vor fi negociate cu asociațiile de pacienți. Anunțul fost făcut de ministrul Sănății, Vasile Cepoi. Declarația intervine în condițiile în care s-a stabilit cu delegația FMI ca sistemul de coplată la serviciile medicale să fie amânată, dar nu și anulată.

Potrivit ministrului Sanătății, negocierile cu asociațiile de pacienți vor începe săptămâna viitoare. Vasile Cepoi a precizat că România nu este presată de un anumit termen pentru introducerea coplății.

În schimb, discuțiile se anunță dure, pentru că președintele Asociației pentru Protecția Pacienților nu este de acord cu introducerea coplății.

Introducerea sistemului de coplată este unul dintre angajamentele Guvernului, introdus încă de anul trecut în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială. În privinta taxei clawback, ministrul Vasile Cepoi a spus că aceasta nu s-a modificat față de forma agreată la precedenta vizită a delegației FMI.

Taxa clawback presupune că persoanele care deţin autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi din bugetul Ministerul Sănătăţii vor trebui să achite o contribuţie trimestrială de maximum 10 procente din contravaloarea medicamentelor consumate, în funcţie de volumul vânzărilor.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu