Taxă suplimentară pe cărți

Proiectului timbrului cultural a fost inițiat de 84 de parlamentari. Acesta prevede o creștere de la 2 % din prețul de vânzare al cărților, valoare aplicată în acest moment, la o sumă fixă de 1 leu. Pentru fiecare carte ar urma să fie introdus un timbru asemănător celui utilizat pentru țigări și alcool. Astfel, majorarea prețurilor la cărți ar urma să fie mult mai mare.

Majoritatea celor implicați în această industrie consideră că nimeni nu ar avea de câștigat în urma suprataxării cărților.

Dacă prețul cărților se va mări cei mai mulți ar putea lua calea bibliotecilor de stat.

Membrii organizațiilor care ar urma să primească banii colectați nu ar vedea acest aspect ca pe unul negativ, asta dacă într-adevăr banii s-ar întoarce înapoi către organizațiile culturale.

În plus, introducere timbrului cultural ar presupune și alte costuri, precum înființarea unui post pentru persoanele care vor atașa timbrul pe carte. Astfel că, pentru un volum care costă 10 lei, nivelul de taxare s-ar situa în jurul valorii de 19 %. Asta în timp ce țările occidentale aplică un nivel de taxare între zero și șase la sută.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Andrei Lungu