Taxa pentru creșele de stat

Consilierii locali constănțeni au stabilit costul mediu lunar de întreținere pentru copiii care frecventează creșele de stat ce aparțin Serviciului public de asistență socială, pentru anul 2018. În stabilirea contribuției s-a ținut cont de numărul de copii și de venitul părinților.

Reprezentanții Consiliului Județean Constanța, au calculat și au stabilit sumele de bani pe care părinții vor fi nevoiți să le achite în cazul în care hotărăsc să-și înscrie copiii la creșele de stat. Pentru acest lucru s-a ținut cont de schimbările apărute, respectiv, creșterea punctului de salariu minim pe economie, prin urmare și costul mediu lunar de întreținere pentru copiii de la creșă a crescut. Față de anul trecut când taxa a fost de 399 lei/copil/lună, în 2018, costul mediu lunar a fost stabilit la 547,40 lei/copil/lună. În municipiul Constanța sunt disponibile 355 de locuri. De mențiunat, este faptul că, anul trecut, nu au fost ocupate toate locurile, ci doar 270 dintre acestea. Cuantumul contribuției părinților, variază în funcție de numărul de copii și de venitul înregistrat. Pentru părinții cu un singur copil în familie și cu venit mediu lunar brut cumulat de peste 700 lei,taxa va fi de 5,71 lei/zi/copil. Pentru familiile cu doi sau mai mulți copii, cu un venit mediu lunar brut cumulat de peste 700 lei, contribuția va fi de 2,85 lei/zi/copil.

Părinții care au un singur copil în familie, cu un venit mediu luar brut cumulat între 225 – 699 lei, cuantumul contribuției zilnice va fi de 2,85 lei/zi/copil. Familiile cu acest venit, dar cu doi sau mai mulți copii în familie, trebuie să achite1,43 lei /zi/copil. Sumele încasate din contribuțiile părinților sunt înregistrate la capitolul venituri la bugetul local municipal. Diferența dintre cheltuielile totale și valoarea contribuției lunare de întreținere va fi suportată de la bugetul local.

Redactor: Sondra Sandu