Taxă pe fast food şi bere

După ce, anul trecut, a fost abandonat în urma unor controverse destul aprinse, proiectul unei taxe pe produsele fast-food a revenit în atenţia guvernanţilor! Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi a declarat că se gândește foarte serios la introducerea unui bir pe acest gen de alimente, dar şi pe berea cu alcool.

Ministrul a explicat în cadrul vizitei la Constanța că în noul proiect de lege a sănătăţii ar putea fi introdusă taxă pe fast food şi pe berea cu alcool, întrucât este vorba de o alimentaţie nesănătoasă care creşte morbiditatea pe anumite boli şi, respectiv, de un produs alcoolic.

Introducerea taxei pe fast food a mai fost în atenţia autorităţilor şi în 2011, însă, după mai multe dezbateri contradictorii, a fost amânată, pe motiv că este foarte greu de implementat. Ministrul Sănătăţii de atunci, Cseke Attila, declara în aprilie 2011 că Ministerul Sănătăţii nu a avut un proiect în acest sens, ideea privind taxa pe fast food apărând într-o conferinţă de presă, ca soluţie la creşterea sumelor la bugetul de stat. Ministerul Sănătăţii intenţiona atunci să introducă taxa pe fast food pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.

Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel spunea la acea vreme că lista produselor alimentare nerecomandate ce ar putea fi taxate ar putea include produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate şi băuturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma şi apa minerală.

Patronatele atenţionau însă că introducerea taxei pe fast food ar putea duce la creşterea preţului alimentelor în medie cu peste 20%, dar şi la disponibilizarea a 36.000 de salariaţi, respectiv 20% din personalul din industria alimentară.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Cristina Plesca