Taxa de liniște din stațiunea Mamaia a fost anulată definitiv

Vestita taxă de liniște care a stârnit nemulțumiri în rândul operatorilor din stațiunea Mamaia a fost, în sfârșit, anulată. Judecătorii constănțeni au decis desființarea definitivă a acesteia.

Curtea de Apel Constanța a respins recursul declarat de Consiliul Local Municipal împotriva sentinței Tribunalului Constanța, prin care a fost anulată taxa de liniște, percepută tuturor cluburilor, restaurantelor și teraselor din stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță. Altfel spus, instanța superioară a hotărât definitiv și irevocabil anularea taxei respective.

Totul a pornit în luna septembrie a anului trecut, când Asociația Constanța ia Atitudine a dat în judecată Consiliul Local Municipal pentru a anula taxa de liniște, percepută unor anumiți operatori economici.

Timp de 12 ani, această taxă a fost încasată de municipalitate, iar în luna februarie a acestui an, judecătorii de la Tribunal au scos-o în afara legii. Instanța s-a motivat, printre altele, prin faptul că ”este vorba despre o sumă plătită în schimbul prestării unui serviciu, iar o persoană fizică sau juridică nu poate beneficia de un serviciu împotriva propriei sale voinţe”.

Judecătorii au mai subliniat că o taxă nu poate suplini atribuțiile și obligațiile unor organe specializate în pază sau salubrizare.

”Taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă (…) nu este percepută pentru funcţionarea unui serviciu public local, creat în interesul persoanelor fizice şi juridice, ci în interesul exclusiv al Municipiului Constanţa, pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi faptelor ilicite, antisociale (…) iar acestei taxe nu îi corespunde nicio contraprestaţie în folosul reclamantului“  se arată în motivarea judecătorilor.

De precizat că avocații Consiliului Local au atacat această decizie, însă Curtea de Apel a menținut decizia Tribunalului, care a rămas definitivă și irevocabilă.

Redactor: Daniel Albu