Tariful la energia electrică și gaze rămâne neschimbat

Nu există motive pentru scumpirea gazelor şi electricităţii pentru consumatorii casnici! Tarifele pentru populație la aceste utilități nu se vor majora nici de la 1 ianuarie 2020 și nici în iulie anul viitor, când preţul gazelor la producător va fi liberalizat.

Declarația a fost  făcută de ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

În ceea ce priveşte piaţa de energie electrică, România a obţinut o derogare de un an de la Comisia Europeană pentru punerea în aplicare a Regulamentului 943, adică liberalizarea pieţei, regulament care ar fi trebuit implementat la 1 ianuarie 2020. Astfel că preţurile pentru consumatorii casnici vor continua să fie reglementate pe tot parcursul anului viitor.

În paralel, Executivul de la București va lucra la definirea conceptului de consumator vulnerabil şi la schema de finanţare a acestuia.

În baza acordurilor de interconectare la gaze cu Bulgaria, Ungaria și mai nou cu Ucraina, există posibilitatea să fie adusă în țară o cantitate mai mare de astfel de resurse naturale decât necesarul intern al României.

Executivul dorește deblocarea investițiilor în Marea Neagră iar un prim pas în acest sens îl constituie abrogarea parțială a OUG 114. Această măsură va aduce înapoi piaţa liberalizată şi va permite ulterior operatorilor să ia decizia de investiţie. Guvernul de la București este preocupat și de diversificarea surselor de aprovizionare, interconectarea cu statele vecine fiind vitală, atât la gaze, cât şi la energie electrică.

Redactor: Mihaela Țânțaru