Tarife reduse pentru depistarea hepatitei C (VIDEO)

În august și septembrie persoanele care vor merge să se testeze în cadrul campaniei “Împreună pentru Viață”, vor plăti cu 55%mai puțin decât prețul inițial. Centrele vor fi amplasate în Constanţa şi Cernavoda.

Campania “Împreună pentru viață – Sănătate prin cunoaștere”, a fost demarată ca urmare a ratei mari de răspuns înregistrate de campania de testare de anul trecut când, în doar o săptămână, peste 11.400 de persoane s-au prezentat la centre. Dintre acestea, 877 au primit un rezultat pozitiv la testul VHC. Hepatita cu Virus C – o problemă globală de sănătate publică, nu poate fi prevenită prin vaccinare, iar testarea contribuie la nevoia de a reduce rata mare de mortalitate.

Boala nu prezintă simptome specifice, iar netratarea la timp poate provoca decesul. Spre deosebire de alte forme de hepatită virală, icterul, îngălbenirea pielii şi a ochilor cauzată de excesul de bilirubină din sânge şi ţesuturi  poate iniţial să nu apară, până când persoana dezvoltă ciroză sau fibroză hepatică. Când simptomele apar totuşi, acestea pot fi uşoare şi pot include oboseală, dureri de stomac şi urticarie.

Tratamentul Hepatitei cronice C are ca scop eliminarea virusului din sânge. Din cauza faptului că adesea infectarea nu prezintă simptome, multe persoane nu ştiu că au contactat boala şi îi pot infecta şi pe alţii. Sunt mult mai predispuşi la infectarea cu VHC cei care au avut cazuri de infecţie în familie, cei care folosesc droguri injectabile, cei care au beneficiat de transfuzii de  sânge, de intervenţii chirurgicale sau de spitalizări.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: George Dima