Tainele unicului papirus antic din România

În urmă cu aproape 60 de ani, la Mangalia, în zona Stadionului Central, o echipă de arheologi făcea o descoperire de anvergură pentru viaţa social-culturală a uneia dintre cele mai vechi aşezări din România: Mormântul cu papirus. Pe baza materialelor arheologice descoperite, mormântul a fost datat în a doua jumatate a secolului al IV-lea înainte de Christos. În mormântul în care se afla scheletul unui bărbat, despre care arheologii au presupus că aparţinea unui om influent al Cetăţii Callatis. Aşezate chiar între oasele mâinii drepte, au fost descoperite fragmentele unui papirus, unicul papirus antic descoperit, vreodată, în România

În 1959, ţara noastră nu avea mijloacele necesare să restaureze şi să păstreze acest papirus. Aşa se face că, la momentul respectiv, Academia Republicii Populare Române a luat decizia transportării papirusului la Centrul de conservare I.E. Grabar din Moscova.

Timp de jumătate de secol, în România, nu s-a mai ştiut nimic despre acest papirus. În revistele de specialitate, dar şi în diverse alte reviste şi ziare, au apărut informaţii că papirusul ar fi fost distrus. După ani de zile în care s-a crezut că documentul atât de preţios s-a pierdut sau a fost confiscat de ruşi, un profesor al Muzeului de Arheologie Callatis, născut în Basarabia, cu doctoratul în arheologie dat la Moscova, prof. dr. Ion Pâslaru, şi-a reamintit de acest papirus şi a decis, împreună cu directorul de atunci al muzeului, dr. Sorin Colesniuc, să îl readucă în România.

Ce conţine cel mai vechi papirus din România? Potrivit reputatului arheolog, poate fi vorba de date literare sau religioase.

Literele sunt scrise cu cerneală de culoare maroniu-închis şi au dimensiunile de 2-3 mm. Munca de descifrare a acestora este foarte dificilă datorită faptului că sunt 154 de fragmente din acest papirus, unele de dimensiuni foarte mici. Însă, readucerea acestui artifact înapoi, în vechea Cetate Callatis, a reprezentat, pentru arheologii din Mangalia, un succes de răsunet.

Redactor: Mihaela Dubei-Marin