Sute de credincioşi s-au adunat în curtea Catedralei Arhiepiscopale Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel (VIDEO)

Sute de credincioşi s-au adunat în curtea Catedralei Arhiepiscopale Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel cu prilejul sărbătoririi hramului lăcaşului de cult. Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Înalt Preasfinţitul Iacob, Mitropolit de Mitilini  au oficiat Sfânta Liturghie, la sfîrşitul căreia absolvenţii Facultăţii de Teologie au depus jurământul de credinţă.

La slujba oficiată de un sobor de preoţi s-au alăturat în rugăciune toţi cei prezenţi, de la tineri pînă la persoane în vîrstă.

Catedrala Ortodoxa Sfintii Apostoli Petru si Pavel a devenit loc de închinăciune la 22 mai 1895. Lăcaşul de cult adăposteşte moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, Sfinţilor Epictet şi Astion, precum şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Credincioşii prezenţi la slujbă au avut ocazia de a se ruga la Sfintele Moaşte.

Sărbătoarea religioasă de astăzi, Sfinţii Petru şi Pavel are o însemnătate aparte pentru Catedrală, fiind totodată şi hramul lăcaşului de cult constănţean. Tradiţia Bisericii Ortodoxe spune că fiecare biserică primeşte de la arhiereu un nume, care devine hramul său, acesta fiind  actul de botez al noului lăcaş de închinăciune. Prin sfinţirea bisericii, hramul devine îngerul păzitor al bisericii, patronul său spiritual şi se sărbătoreşte cu solemnitate în ziua pomenirii evenimentului.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Matei Ghioc