Sute de angajați ai Șantierului Naval Mangalia au protestat la București

Reprezentanții guvernului au ajuns la un acord cu compania olandeză care urmează să preia Șantierul Naval Mangalia.Conform negocierilor, statul român ar urma să fie acționar majoritar, renunțând, însă,  la dreptul de preempțiune. În ciuda acestei înțelegeri,sute de angajați ai șantierului au pichetat, azi, sediul Ministerului Economiei.

După mai multe negocieri, Ministerul Economiei a cazut la pace cu Damen Shipyards Group, compania olandeză care urmează să preia Șantierul Naval Mangalia. Statul român a renunțat la dreptul de preempțiune, cu condiția de a fi acționar majoritar. Astfel, Damen a cesionat 2% din acțiuni,cu titlu gratuit, rămânând cu un procent de  49 %, în timp ce  societatea de stat Şantierul Naval 2 Mai Mangalia va deține 51% .

În ciuda acestui acord, sute de angajați ai șantierului au protestat, joi,la București, pentru clarificarea situației celor aproape 2500 de muncitori care nu mai au de lucru. În urmă cu trei luni, compania olandeză urma să preia o parte din acțiuni, însă statul a împiedicat tranzacția. Din cauza acestui fapt, compania a rămas fără comenzi.

Protestatarii susțin că șantierul se află aproape de faliment, având deja datorii de 1.2 miliarde de euro și cer statului un plan de redresare a companiei, prin care niciun muncitor sa nu fie concediat.

Redactor: Isabela Boantă