Suspendarea președintelui Traian Băsescu a stârnit numeroase reacții în presa internatională

Suspendarea președintelui Traian Băsescu, adoptată ieri cu 256 de voturi pentru de către Parlament, a stârnit numeroase reacții în presa internatională. Prestigioase ziare străine nu au ezitat să critice modul în care au decurs jocurile politice și totodată să-și arate îngrijorarea pentru situația extrem de delicată în care se află România.

Noul val de proteste din țara noastră şi demararea procedurilor de suspendare a şefului statului au stârnit şi interesul presei internaţionale. Ziare prestigioase cum ar fi New York Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung,   Irish Times, CNN, El Pais și Le Figaro, au criticat dur situația politică din România.

New York Times cataloghează evenimentele din ultimele zile drept “Acţiuni disperate”. “Toate aceste maşinaţiuni par să aibă o singură ţintă: preşedintele Băsescu” notează economistul Paul Krugman. Totodată, acesta avertizează că încă o ţară din estul Europei încalcă statul de drept, iar Uniunea Europeană este profund îngrijorată de situaţia internă, inclusiv de mitingurile pentru susţinerea preşedintelui organizate recent în Capitală.
Postul CNN analizează acuzaţiile pe care i le aduce guvernul preşedintelui şi concluzionează că “acesta este cel mai recent dintr-o serie de atacuri din ultima lună dintre Băsescu şi premierul Ponta”. Şi presa franceză scrie despre suspendare. Liberation publică un articol intitulat “Victor Ponta, în război contra preşedintelui”, în timp ce Le Figaro aminteşte despre avertismentul transmis de ministerul francez de externe României. Articolul publicat de El Pais este mult mai dur. Sub Titlul “România, în regres” jurnaliştii spanioli precizează că premierul a luat măsuri antidemocratice împotriva instituţiilor statului. Astfel de acţiuni sunt inacceptabile, mai spun aceştia. Cotidianul Irish Times, într-un articol despre posibila suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, aminteşte că Uniunea Europeană este profund îngrijorată de situaţia internă. Jurnaliştii menţionează şi mitingurile pentru susţinerea preşedintelui, organizate la Bucureşti, şi la care au participat peste 2.000 de oameni. Cele mai dure reacţii însă vin tot din partea presei germane. “Frankfurter Allgemeine Zeitung” evidenţiază “Atacul din Parlament” şi „contraatacul preşedintelui Băsescu” după citirea cererii de suspendare. De asemenea, publicaţia relevă că, în eventualitatea suspendării preşedintelui în exerciţiu, cea mai înaltă funcţie din stat i-ar reveni co-liderului USL Crin Antonescu, devenit recent şef al Senatului în baza „încălcării reglementărilor în vigoare ale Parlamentului României”.

Și Statele Unite ale Americii își exprimă îngrijorarea privind suspendarea preşedintelui român de către Parlamentul acestui stat membru al Uniunii Europene. Departamentul ameriocan de Stat face apel la guvernul României să i-a măsurile necesare astfel încât schimbările politice să se realizeze într-un mod corect și transparent, respectându-se  statul de drept și idealurile democratice.

Președintele Traian Băsescu a declarat vineri, la Palatul Cotroceni, că el nu a discutat cu presa străină despre situația din România, iar reacțiile politicienilor europeni s-ar datora doar informațiilor trimise de ambasadele de la București.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Raluca Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.