Superstiții numeroase de Anul Nou

Anul nou este privit ca un început proaspăt  de drum, o nouă șansă pentru viitorul mult visat. Românii, mai superstițioși din fire, respectă câteva tradiții la trecerea dintre ani. Fie că își pun bani în buzunare sau poartă  obiecte vestimentare de culoare roșie, fie consumă pește, toți își doresc să pășească cu dreptul în noul an.  

Toți vrem ca noul an să fie mai bun și din acest motiv există și persoane care țin cont de mai multe superstiții. Se spune că pe 31 decembrie nu se face curat în casă, singurul lucru pe care îl poți face și nu ar avea consecințe nefaste fiind spălatul vaselor. În plus, la miezul nopții, ușile ar trebui să fie larg deschise, pentru a lăsa anul vechi să iasă. Se mai spune că spiritele rele se tem de zgomot și de lumina puternică, de aici și obiceiul de a organiza jocuri de artificii.

Chiar dacă nu toate tradiţiile sunt autohtone, oamenii le respectă şi îşi pun bani în buzunare, primesc colindători, poartă ţinute de culoare roşie sau întind mese îmbelşugate. Cei care-şi doresc bani mai mulţi, mănâncă, de exemplu, multe boabe de struguri în noaptea de Anul Nou. O altă superstiție este ca în noaptea de Revelion să mâncăm pește, pentru a putea trece prin tot anul precum peștele prin apă, dar trebuie să avem și câțiva solzi, aceștia simbolizând noroc în tot ceea ce facem.

Pe 1 ianuarie nu trebuie să arunci nimic din casă, nici măcar gunoiul… dimpotrivă, este de dorit să primești un cadou, oricât de mic ar fi acesta. Tot pe 1 ianuarie asigură-te că faci ceva, oricât de puțin, care are legătură cu serviciul, în felul acesta o să ai spor la muncă și succese tot anul.

Nu plânge în prima zi din an și evită să spargi ceva, iar la miezul nopții pune-ți o dorință, deoarece sunt mari șanse ca aceasta să se îndeplinească.

Redactor: Sondra Sandu