Sunt manualele unice o soluție?

Ministrul educației, Liviu Pop susține faptul că prin tipărirea unui material didactic unic, părinţii nu vor mai fi obligaţi să cumpere diverse manuale. Asociaţia Editorilor din România a calculat câţi bani vor investii părinţii, în tipărirea acestora. Suma la care aceștia au ajuns este de zeci de milione de euro.

Directorul executiv al Asociației Editorilor din România, Mihai Mitrică, a calculat câţi bani vor fi cheltuiți pentru tipărirea noilor manuale. Acesta a menționat  că este vorba de 24 de milioane de euro, fiind de parere că, dacă s-ar ajunge la manualul unic, vor dispărea foarte mulți editorii din mediul educațional. Tot Mitrică a declarat faptul că ordinul de ministru prin care sunt interzise auxiliarele la clasă nu are putere de lege.

„Sunt aproximativ 30 de milioane de euro investiţi anual pe piaţa educaţională, din care statul nu acoperă decât 6 milioane de euro, care reprezintă costurile de tipărire sau retipărire a manualelor. Costul e infim! Toţi ceilalţi bani sunt luaţi de la părinţi.  Riscurile pentru editorii din mediul educațional sunt clare, vor disparea foarte mulți dintre cei care nu pot sa se adapteze. Editorii care vor ști să se adapteze și să treacă de la educațional la generalist vor supravietui”, a declarat Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România, în cadrul unei conferinţe de presă.

Declaraţia a avut loc în contextul în care ministrul Educaţiei doreşte ca profesorii şi elevii să dispună decât un singur manual pentru fiecare materie. Astfel, spune Liviu Pop, părinţii nu vor mai fi obligaţi să cumpere diverse materiale auxiliare sau manuale alternative, indicate de profesori, ci va exista un material didactic unic.

Specialiştii în educaţie resping, însă, teoria ministrului Educației, Liviu Pop. Aceștia demonstrând faptul că un dascăl, pentru a avea performanţă, trebuie lăsat să apeleze la orice material didactic pe care acesta îl consideră necesar.

Redactor: Lavinia Barbu