Suferă de o boală cumplită, dar păşesc mereu cu fruntea sus (VIDEO)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=F6aDEtM2I40[/youtube]Mai mulţi tineri infectaţi cu HIV şi-au deschis o microfermă în localitatea Mihail Kogălniceanu, unde cultivă legume şi cresc singuri animalele pe care le au în grădina lor.

Pare o gospodărie ţărănească la prima vedere. Curte mare, plină de copaci şi o grădină în care roşiile, castraveţii, varza, vinetele, ardeii şi morcovii aşteaptă să fie culeşi. Sunt chiar şi câteva rânduri de porumb. Bebe, cum îl alintă prietenii are singur grijă de gospodărie. El sădeşte şi cultivă în fiecare toamnă. Iubeşte această meserie, însă din cauza  bolii de care suferă a fost concediat de la locul de muncă.

Imediat cum intrăm în curtea lor, se aliniază adăposturi curate, îngrădite cu plasă metalică, unde stau sute de raţe, găini, capre şi porci. Cea care are grijă de animale este Maria. Tânăra domnişoară le dă mâncare în fiecare zi şi după cum spune ea, toate animalele o îndrăgesc şi o ascultă.

Maria este o fată cu multe talente. Pe lângă faptul că este foarte harnică, ea lucrează şi la război. Din mânuţele ei ies adevărate minunăţii tradiţionale.

Înfiinţarea acestei microferme a fost posibilă printr-un proiect demarat de Asociaţia Speranţa şi finanţat de Fundaţia SOROS.

În gospodăria lor din Mihail Kogălniceanu, băieţii stau în casa din faţă , denumită „Ashitanoie”, iar fetele în „casa Luxemburg”, din spate. Cei zece tineri au absolvit liceul, iar o parte din ei urmează cursurile unei facultăţi. Locuiesc împreună din 1998, după ce ani buni au trăit în spitale sau în adăposturi sociale. Casa a fost înfiinţată de medicul Rodica Mătuşa, în anul 1998, în colaborare cu un ONG japonez.

Reporter: Denisa Stoenescu ; Imagine: Alex Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *