Subvenționarea gigacaloriei este în pericol

Primăria Constanța a pierdut procesul cu o firmă privată și este obligată să-i acorde o sumă de aproximativ 14 milioane de lei. În aceste condiții, nu ar mai exista bani pentru subvenționarea gigacaloriei, astfel că primarul Decebal Făgădău va cere ajutorul Guvernului.

Socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg. Deși primarul Decebal Făgădău dorea să propună consilierilor menținerea prețului de 250 de lei la gigacalorie pentru populație, o hotărâre a unei instanțe de judecată i-a dat planul peste cap. Primăria este obligată să achite unei firme aproximativ 14 milioane de lei, iar reprezentanții municipalității trebuie să refacă toate calculele și asta pentru că actualul buget nu ar mai permite o subvenție atât de mare.

Aceasta ar fi doar o primă tranșă din suma pe care o cere compania. Astfel, bugetul local se strâmtorează, iar municipalitatea se vede nevoită să ceară ajutorul Guvernului. În funcție de sumele de bani disponibile, va fi stabilit și prețul gigacaloriei. În cazul în care răspunsul autorităților centrale va fi unul negativ, există posibilitatea ca locuitorii Constanței să plătească, din nou, o gigacalorie mai scumpă.

În acest moment, prețul nesubvenționat al gigacaloriei este de 430 de lei. În cazul în care nu se vor găsi resurse bugetare pentru acordarea subvenției, facturile la încălzire ale constănțenilor ar putea exploda.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea