Submarin nou pentru Forțele Navale Române

Adâncurile mărilor și oceanelor ar putea fi străbătute de un submarin nou aparținând Forțelor Navale Române. Acesta ar urma să fie construit într-un șantier din țară, fiind primul submersibil ”made în Romania”.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, plănuiește dotarea Forțelor Navale Române cu un submarin nou. Acesta a enunțat necesitatea unei astfel de înzestrări, întrucât la 400 de kilometri distanță, în Crimeea, sunt prezente trei dintre cele mai eficiente submarine rusești. Moscova ar urma să mai trimită în zonă alte trei submersibile la începutul acestui an.

Contrucția submarinului ar putea fi făcută într-un șantier naval din țară, nava devenind, astfel, primul submersibil ”made în Romania”. Cheltuielile cu asamblarea și lansarea la apă ale acestei nave vor fi acoperite tot de constructorul care va câștiga licitația.

În prezent, România deține doar un singur submarin, respectiv submersibilul Delfinul, care este însă ținut la cheu de peste 20 de ani, fiind  folosit pe post de simulator. A intrat în posesia Armatei Române în 1985, dar din 1995 aceasta nu a mai efectuat nicio investiție pentru întreținerea navei. Dacă statul i-ar fi achiziționat acumulatori noi, poate că submersibilul ar mai funcționa și astăzi.

Acesta a fost fabricat în Rusia, dimensiunile măsurate în metri ale navei fiind următoarele: lungimea 72, lățimea 14 și înălțimea 13. Deține o autonomie de 45 de zile și o rază de acțiune de aproximativ 11.000 de kilometri.

În momentul de față stă la suprafață într-o dană a portului militar Constanța, fiind acoperit cu un cauciuc special care-l face nedetectabil pentru radarele inamice.

Redactor: Mihaela Țânțaru