SUA spune ”adio” și arată acuzator spre Rusia

Liderul de la Casa Albă surprinde din nou! Președintele american Donald Tump a anunțat intenţia de a ieşi din Tratatul ”Cer deschis”, acuzând Rusia de încălcări repetate ale prevederilor acestui acord.

Într-o audiere în Senat, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a acuzat Moscova că trișează de mulți ani și că blochează zboruri americane în spaţiul aerian al enclavei Kaliningrad, la Marea Baltică şi la frontiera cu Georgia. Tratatul – la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România – permite survolul teritoriilor statelor participante de către aeronave de observaţie neînarmate, pentru a culege informaţii despre activităţile militare ale acestora.

Retragerea anunțată de liderul american urmează să aibă loc în mod oficial peste şase luni, potrivit prevederilor acordului, au precizat reprezentanţi ai administraţiei americane. Casa Albă a început să informeze – în privat – aliaţii cu privire la retragerea din acest tratat menit să reducă riscul unui război accidental între Rusia şi Statele Unite, prin intermediul unor misiuni de recunoaştere în spaţiile aeriene ale celor două ţări, au declarat diplomaţi la curent cu dosarul pentru Tje Washington Post.

Retragerea din Tratatul ”Cer deschis” riscă să producă o nouă prăpastie între Statele Unite şi aliaţii săi din Europa, dintre care unii au îndemnat Washingtonul, în ultimele săptămâni, să rămână în cadrul acordului, în pofida îngrijorărilor americane cu privire la respectarea pactului de către ruşi.

Ambasadorii ţărilor membre NATO au fost convocaţi vineri pentru o reuniune de urgenţă, în vederea analizării consecințelor deciziei anunțate de președintele Donald Trump.

La rândul său, Rusia a denunţat joi ”lovitura” dată securităţii europene, după ce Statele Unite au anunţat că se retrag din tratat. Moscova neagă acuzațiile aduse de Washington. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Gruşko, a declarat că Rusia nu a încălcat tratatul şi că nimic nu împiedică continuarea discuţiilor pe tema problemelor tehnice despre care SUA afirmă că sunt încălcări comise de partea rusă.

„Această manevră nu doar că va înrăutăţi situaţia stabilităţii strategice şi securitatea militară în Europa, ci aparent va afecta şi interesele aliaţilor SUA care fac parte din acest tratat”, a precizat Aleksandr Gruşko.

Administraţia Vladimir Putin a respins ideea conform căreia retragerea SUA din tratat ar fi o reacţie la încălcări ale acordului de către Rusia.

„Ideea este total nefondată, am vorbit des despre acest lucru. Nu este prima dată când Statele Unite încearcă să prezinte lucrurile ca şi cum Rusia ar încălca ceva, acest lucru fiind un pretext pentru retragerea din acorduri privind controlul armamentului. Noi suntem pregătiţi pentru cooperare egală cu SUA.”, a declarat Vladimir Iermakov, directorul Departamentului de Neproliferare şi Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

Tratatul are la bază o propunere a preşedintelui Dwight D. Eisenhower adresată sovieticilor cu privire la promovarea transparenţei survolărilor militare de supraveghere, însă Uniunea Sovietică a respins această propunere. Preşedintele George H.W. Bush a relansat ideea, după căderea URSS, iar acest pact multilateral a fost semnat în 1992. El a intrat în vigoare în 2002, după ce a fost ratificat de 20 de ţări.

Preşedintele american Donald Trump a retras deja Statele Unite din mai multe tratate şi  acorduri internaţionale mari – Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, Acordul de la Viena în dosarul nuclear iranian sau Tratatul forţelor nucleare intermediare.

Redactor: Mihaela Țânțaru