SUA şi China au semnat “Faza 1” a acordului comercial

Statele Unite ale Americii și China par să fi ajuns la un compromis! Preşedintele american Donald Trump şi vicepremierul chinez Liu He au semnat la Washington aşa-numita “Fază 1” a acordului comercial menită să reducă tensiunile dintre cele două cele mai mari economii ale lumii.

Pecetluirea documentului de 86 de pagini a venit după mai bine de un an de negocieri, taxe vamale de miliarde de dolari pe care SUA și China și le-au impus reciproc și momente de escaladare a disputei dintre acestea.

Faza 1 a acordului dintre SUA şi China a fost stabilită în decembrie 2019 și nu reprezintă un tratat comercial complet, reformator al relaţiei bilaterale, pe care administraţia Trump îl avea în vedere atunci când a lansat războiul comercial cu China, în 2018.

Numită recent de liderul de la Casa Albă “monstru mare şi frumos”, Faza 1 a acordului comercial menține în vigoare o parte din tarifele vamale pe care şi le-au impus cele două economii şi care, pentru prima dată, va pedepsi Beijingul dacă nu reuşeşte să-şi respecte angajamentele legate de moneda sa – yuanul, de proprietatea intelectuală şi de balanţa comercială.

Documentul proaspăt semnat precizează, printre altele,  că acordul reiterează opoziţia americană faţă de manipularea valutară şi un angajament al Chinei de a cumpăra de cel puţin 200 de miliarde de dolari din exporturile americane pe parcursul a doi ani, inclusiv produse manufacturate, alimentare, agricole, energetice, dar şi servicii.

Casa Albă estimează că Beijingul va achiziționa de aproximativ 80 de miliarde de dolari din produse fabricate, 53 de miliarde de dolari din energie, 32 de miliarde de dolari din agricultură şi 35 de miliarde de dolari din servicii.

Donald Trump a confirmat că intenționează să se deplaseze în China pentru continuarea negocierilor în sensul Etapei a II-a a Acordului comercial bilateral.

Redactor: Mihaela Țânțaru