Studenții aleg universitățile străine (VIDEO)

In ciuda crizei, interesul liceenilor și al studenților pentru universitățile din străinătate este în continuă creştere. Peste 400 de tineri și-au anunțat participarea la târgul “World Education”, ce va avea loc pe 16 octombrie la Constanţa. Vizitatorii vor avea posibilitatea să discute direct cu reprezentanții instituţiilor de învăţământ de peste hotare, care îi vor informa despre cum să își pregătească scrisoarea de intenţie și despre ce burse pot accesa.

Taxele destul de piperate nu sunt un impediment pentru studenții care optează să urmeze o facultate în străinătate. 95% dintre studenții români care învaţă în Marea Britanie beneficiază de creditele acordate de Student Finance England. În acest an, se preconizează că studenții români vor primi împrumuturi de aproximativ 12 milioane de lire sterline.

Cunoașterea limbii engleze este esențială pentru admiterea la universitățile din străinătate. La fel de importantă este și scrisoarea de motivaţie. În cazul în care tinerii aleg drumul cel mai scurt şi ataşează dosarului o scrisoare pe care au găsit-o pe internet, aceștia ajung pe lista plagiatorilor, iar admiterea este respinsă.

Mulți dintre studenții ovidieni sunt reticienți în ceea ce privește şcolile din străinătate. Faptul că își finalizează peste hotare nu le oferă certitudinea că vor obţine un post bine plătit la întoarcerea în ţară. Iar cei care visează la o diplomă de la Cambridge sau Oxford se lovesc de lipsa banilor.

Scopul proiectului “World education” este ca tinerii români să profite de programele de educație cu finanțare de stat din Europa. Proiectul are parteneriate cu peste 250 de universități și școli din mai multe țări.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Victor Nita